Skip to main content

Duguláselhárítás Budapest SOS Duguláselhárítás

Mosogató, mosdó, kád, zuhanykabin, padlóösszefolyó dugulások megszüntetése

  • A hét minden napján állunk rendelkezésre
  • Fix áras lefolyótisztítás és duguláselhárítás Budapest területén.
  • Kizárólag gépekkel dolgozunk bontás nélkül Budapest összes kerületében
  • Mosogató és mosdó dugulás elhárítás garanciával Budapesten.
  • WC dugulás, összefolyó dugulás megszüntetés olcsón Budapesten.
  • Minden duguláselhárító munkára garanciát adunk

A legjobb természetes módszerek a dugulás elhárítására

A dugulás és annak kialakulása

Hiába piszkálja, pumpálja a víz nem folyik le, ehelyett bűzlik, szortyog. Abban egyetérthetünk, hogy talán a legtöbbünk számára az egyik legutálatosabb háztartási probléma a lefolyó, konyhai mosogatótálca, zuhanyzó, fürdőszobai mosdó eldugulása. Ilyenkor pedig jönnek literszám a vízrendszerbe öntött-locsolt maró hatású, környezetkárosító vegyszerek. Bemutatunk néhány olyan megoldást, amelyek nemcsak környezetkímélők, hanem hatékonyak is.

Az okok megismerése

A csövek eldugulásának többféle oka lehet attól függően, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában történt a dugulás. A probléma megoldásához ismerni kell, hogy mi okozta a dugulást. Az alábbiakban áttekintjük egy kicsit mélyebben az otthonokban eltömődött csövek kialakulásának leggyakoribb okait.

Természetes módszerek a dugulás elhárítására

Az egy dolog, hogy tudjuk mit kell tenni és mit nem, de valószínűleg lesz egy olyan pillanat, amikor teljesen kétségbe esik majd az eldugult csövek miatt. Ne essen pánikba! Mutatunk néhány nem mérgező, környezetbarát módszert, amellyel orvosolhatja az eltömődött csöveket. Ha nem boldogul vele, hívjon minket bátran és szakembereink segítenek bármilyen típusú dugulással áll szemben.

Dugulás a konyhában

Az emberek általában túlbecsülik a lefolyók kapacitását, és rengeteg különböző ételmaradékot (kenyérdarabok, zöldséghéjak, almacsutka, stb.) dobnak a lefolyóba, feltételezve, hogy nem lesz semmi gond, hiszen, ha már lemegy és eltűnt a szemük elől, akkor már meg is szabadultak tőle. A gyümölcshéj például gyakori oka az eltömődött konyhai csőrendszereknek, ugyanígy a keményítőtartalmú vagy rostos élelmiszerekre, például a krumplira, a kukorica-, vagy hagyma héjára. Ezek  az anyagok súlyosan eltömíthetik a csöveket.

A konyhai dugulások másik gyakori oka a különböző típusú zsiradékok, mint az olaj és ételzsír, amelyről a legtöbb ember nem is tudja, hogy nem szabad beleönteni a konyhai mosogatóba. Nemcsak a lefolyó belsejét vonják be, amivel így kisebb hely marad a lefolyó víz számára, de idővel a lefolyócsövekben is lerakódnak, ami brutális eltömődést okoz.

Dugulás a fürdőszobában

A fürdőszobában két cső található, az egyik a mosdó lefolyójához, a másik a zuhanykabinhoz vagy a fürdőkádhoz tartozik. A mosdónál lévő cső leggyakrabban a hajszálak, és a fogselyem miatt tömődik el. Utóbbit sokan felelőtlenül beledobálják a lefolyóba. A zuhanyzók esetében is a hajszálak a fő dugulásokozó tényezők, ezen pedig csak tovább ront a szappanlerakódások.

Csőszerelés

Általános javaslatunk, hogy amit csak lehet, igyekezzünk vegyszerek nélkül, mechanikus úton kell kitisztítani. A duguláskor ezért először szét kell szerelni a mosdókagyló, mosogatótálca alatti, hagyományosan U-alakú csövet. Ez a lépés az egyik legtöbb bűzzel és kosszal járó lépés, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb is mind közül.

Szüksége lesz kesztyűre, lavórra vagy vödörre és egy csavarkulcsra. Helyezze az üres vödröt a cső alá, közvetlenül a mosogató alá. Ezután lazítsa ki a csavarokat. Miután eltávolította a problémás csőrészt, mindenféle büdös szennyvíz és lerakódott szennyeződés ömlik majd a lavórba vagy vödörbe. Ezután tisztítsa meg a csövet és öblítse át meleg vagy langyos vízzel. Ha ez kész, akkor szerelje vissza a helyére az eltávolított csövet. A lavórt vagy vödröt még hagyja a helyén, és nézze meg mennyire sikerült a házi duguláselhárítás. Ha továbbra sem folyik le a víz, akkor a dugulás oka máshol, általában a cső további, falban lévő részében van, amin már lehet hogy csak mi segíthetünk. Ilyenkor keressen minket bátran, levesszük a válláról ezt a terhet és újra visszakapja a tiszta és működő lefolyóját!

Pumpa

Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, például egy pumpa. Ezt az egyszerű eszköztt szorosan helyezze a lefolyónyílás köré, majd a jó szívó hatás érdekében egyik tenyerével vagy egy puha ronggyal fogdja a mosdó túlfolyónyílását. Ezután kezdje el pumpálni a lefolyót először fel, majd le. A művelet után engedjen meleg vagy inkább forró vizet a lefolyóba (közben vigyázzon a kezére, nehogy megégesse). Ha több próbálkozás után sem jár sikerrel, hívjon minket és segítünk!

Forró víz

Viccesen szokták mondani, hogy nem mi találtuk föl a melegvizet. Ha valmilyen zsiradék, például ételzsír vagy olaj lerakódása áll a konyhai dugulás hátterében, akkor ez a módszer lehet a leghatékonyabb. Dugaszolja be a mosogatótálcát és töltse fel forró vízzel, majd húzza ki a dugót. A zsiradékok lerakódása és a dugulás is elkerülhető, ha hetente legalább egyszer elvégzi ezt a műveletet.

Só, citrom, ecet

A só, a citrom és az ecet az egyik legjobb trió a csőtisztításban. A só magában is használható a kisebb eltömődések megszüntetésében. Töltsön egy fél pohár sót a lefolyóba, majd öntsön rá egy kevés forró vizet. Hagyja egy kis ideig állni, majd öblítse le meleg vízzel.

A só, citrom és az ecet együttes használatához először 1-1 kispohár sót és ecetet kell összevegyíteni egy tálkában. Ehhez adjon kb. fél deci citrom levét, majd keverje össze. Figyeljen arra, hogy a mixtúra állaga inkább folyós legyen, mint sűrű vagy darabos, hiszen a keveréket a lefolyóba kell öntenie. Ha nem eléggé folyékony az oldat, higítsa föl citromlével (a sárga kupakos verzió nagyon jó ehhez).

Ezután öntse a mixet a lefolyóba és a dugulás súlyosságának megfelelően hagyja hatni legalább 20, de inkább 30 percig. Az idő leteltével egy pohár forró vízzel mossa át a csöveket. Ez a módszer elég hatásos még az erős dugulások esetében is, hiszen a citrom savassága feloldja a zsiradékokat, a koszt és más nehezen kezelhető szennyeződéseket is. Ráadásul ez a mix friss illatot hagy maga után a csövekben és elillan a bűz is.

Ecet és szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna a legjobb duguláselhárító eszköz emellett költséghatékony is. A szódabikarbóna lúgos állaga és az ecet savtartalma kiváló tisztítóhatást biztosít a csövekben. Ezeket forró vízzel ajánlott használni, viszont ha műanyagból készült a lefolyócső, akkor inkább csak meleg vizet használjon, mert a túl forró víz megolvaszthatja a műanyagot. Először öntsük a forró vizet a lefolyóba, erre pedig egy kis pohár szódabikarbónát. Ha ez kész, akkor tegyen nedves ruhát a lefolyó tetejére, majd hagyja ott 15-20 percig. Ezután öntsön egy csésze ecetet a lefolyóba, majd öblíse át újra egy pohár forró vízzel. Ez a módszer segít azoktól a darabkáktól is megszabadulni, amelyek nagyon odatapadtak a csövek falához. Ha továbbra sem oldódik meg a dugulás, hívjon minket, segítünk!

Biztonsági óvintézkedések

Fontos, hogy a dugulás elhárítása során mindig legyen óvatos, viseljen védőfelszerelést (maszk, erősebb gumikesztyű, vastag felső), még akkor is, ha természetes alapanyagokat használ. Használjon védőkesztyűt, amikor forró vízzel dolgozik, valamint edényfogót, hogy megvédje a kezét a nagy hőtől. A tisztító mixtúrák készítésekor ne hajoljon az edények fölé, ne lélegezze be a gőzt, és mindenekelőtt vigyázzon, hogy ne kerüljön a szembe bármennyire is természetes tisztítószert használ.

Megelőzés

Akárcsak a testi és lelki egészség megőrzésekor, az ilyen problémák kialakulásának ellen is a legjobb módszer a megelőzés. Ha sikerült a csöveket megtisztítani, akkor is az a cél, hogy azok úgy is maradjanak. Ne dobáljon mindenféle oda nem illő dolgot a lefolyóba, használjon szűrőt a lefolyónyílásnál, és tartsa tisztán azt. Rendszeresen használjon a szódabikarbónát és ecetet, illetve forró vizes öblítést a tisztántartáshoz.

Fotógaléria

Vélemények rólunk

Tényleg gyors, precíz, becsületes, tiszta munkát végez. A váratlan helyzeteket nem háritja, hanem megoldja. Örülök,hogy ennyi szaki közül őt választottam, köszönöm a tiszta és gyors munkát!

J. Péter

Minden téren a legjobb, legügyesebb profi szakemberek! Nagyon szép munkát végeznek, precízek, gyorsak! Meg voltam elégedve tökéletesen! Szívből ajánlom őket mindenkinek!

A. Éva

A legnagyobb köszönet jár önöknek! Késő este sajnos már utolsó próbálkozásnak hívtam őket, miután 2 duguláselhárító csapat sajnos csak próbálkozott megoldani azt, amit ők elsőre megcsináltak.

J. Erzsébet

Nagyon gyors és hihetetlen profi munka! Köszönjük, hogy mindent megtettetek a brutális duguláselhárítás elhárítása érdekében! Pedig lehetetlennek tűnt, mégis sikerült. Mindenkinek teljes szívemből ajánlom őket! Még egyszer nagyon köszönjük!

Cs. László

Húsvét hétfőn, mikor máskor 🙂 WC-dugulás elhárítva 3 órán belül. Nagyon köszi, hogy nem hagytatok a kakiban, szó szerint.

P. Kata

A megbeszélt időpontban kiérkeztek , szakszerűen és profin végezték el a munkát.
Nagyon kedvesek és tisztelettudóak voltak. Csak ajánlani tudom őket!

H. József

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

Dugulás megszüntetése

Dugulás megszüntetése

Dugulás megszüntetése

Dugulás megszüntetése

Dugulás megszüntetése

Gyakran ismételt kérdések

Mit nevezünk dugulásnak?

A vízelvezetésre használt rendszerek eltömődését értjük, ami bárhol jelentkezhet a hálózaton belül. Az elfolyást megakadályozó eltömődéseknek különböző jellegzetességeik vannak, amik gyakran eltérő duguláselhárítási módszereket és eszközöket követelnek meg. A dugulást okozhatják a rendszerbe kerülő idegen anyagok vagy fokozatosan vastagodó lerakódások, felhalmozódások is.

Mik a duguláselhárítás eszközei?

A dugulást okozó anyagok kémiai oldását elősegítőkére és az eltömődés fizikai módszerekkel elhárítókéra. Előbbibe sorolhatjuk a különféle géleket, granulátumokat és a legtöbb házi módszert, amikor valamilyen anyagot a lefolyóba öntünk. A fizikai eszközök pedig a makacsabb lerakódások vagy megakadt tárgyak elmozdítását, összezúzását szolgálják, ilyen eszköz például a csőgörény, de a különböző nagynyomású mosók és szivattyúk is.

A kémiai oldáson alapuló anyagok jellemző tulajdonsága, hogy erősen zsíroldó vagy maró hatásúak. A folyékony szerek sűrűbbek és nehezebbek a víznél, így akkor is eljutnak a dugulás helyére, ha vízben áll a rendszer. A dugulás helyénél megakadva kezdik meg a lerakódás oldását. Jellemzően kíméletesebbek, hiszen hatásukat csak a probléma helyén fejtik ki. Hátrányuk, hogy elakadhatnak a rendszerben: például ha a dugulás egy szifon után található, az anyagnak át kell folynia (azaz előbb fel kell töltenie) azon.

Mik a duguláselhárítás lépései?

A duguláselhárítás az esetek többségében három lépésből áll. Első lépésként fel kell deríteni a dugulás jellegét és helyét. Ennek tudatában a második lépés során ki kell választani az eltömődés megszüntetésére alkalmas módszert. Hasonlóan fontos megtudni a dugulás kialakulásának okát, hogy azt a jövőben el lehessen kerülni. Nézőpont kérdése, hogy a harmadik vagy éppen a nulladik lépés, hogy a hibából tanulva milyen változtatásokat hajtunk végre annak érdekében, hogy legközelebb ne alakuljon ki a probléma.

Duguláselhárítás házilag vagy szakemberrel?

A dugulás mindig kellemetlen nyűg, de gyakran orvosolható házilag is. Jellemző, hogy általában akkor fordulunk szakemberhez, ha a probléma makacs, visszatérő, első próbálkozásaink annak megoldására kudarccal végződnek vagy komolyabb kár keletkezhet, ha nem szakszerű a duguláselhárítás. Egy konyhai lefolyó eltömődése esetén valóban érdemes lehet elsőre házi praktikákat alkalmazni, de a WC duguláselhárítás házilag igen kellemetlen és sokrétű bajok forrása lehet, ha nem járunk gyorsan sikerrel.